VIG

VIENNA INSURANCE GROUP

 

PROFIL KOMPANIJE

Vienna Insurance Group (VIG) je veoma dobro etablirana u svim vrstama osiguranja i stoga nudi sveobuhvatan portfolio proizvoda i usluga koje su orijentisane na klijente, putem više od 50 društava Grupe i sa oko 23.000 zaposlenih u 25 zemalja. Grupa je ostvarila oko EUR 9 milijardi premije u 2016, dodatno ojačavši svoju lidersku poziciju na tržištu Austrije i u Centralnoj i Istočnoj Evropi (CIE), gdje VIG posluje već preko 25 godina.

Uspješno širenje VIG-a u CIE regiji

Korijeni VIG-a u Austriji sežu preko 190 godina unazad, kada se Kompanija razvila od svojih početaka poslovanja kao lokalni osiguravač od 1824. godine do međunarodne osiguravajuće grupacije. Tokom 1990. godine, vizionari u Wiener Städtische prepoznali su dosta mogućnosti koje pruža regija CIE i okušali se sa ulaskom na tržište u bivšoj Čehoslovačkoj. Širenje se nastavilo u narednim godinama. Od Estonije do Albanije i Njemačke do Gruzije, čitav region je polako bivao pokriven. Ulazak na tržšite Republike Moldavije 2014. godine finalno je popunio prazninu u pokrivanju regije CIE.

Iskorištavanje kombinovanih snaga kako bi postali broj 1

VIG se uspeo do liderskih pozicija na tržištima osiguranja u velikom broju država u prethodnim godinama. Korištenjem strategije fokusiranog rasta i dugoročne perspektive, stvorio je stabilnu osnovu koja je dovela do dvocifrenih tržišnih udjela na dosta tržišta.
Podaci za regiju pokazuju da je odluka o širenju na regiju CIE bila ispravna. U 2016. godini, oko polovine ukupne premije VIG-a od oko EUR 9 milijardi ostvareno je na tržištima CIE. Grupa nastavlja da vjeruje u potencijal koji nudi trenutni ekonomski rast u regiji, koji sa sobom nosi sve veću potražnju za proizvodima osiguranja.
Važnost regije je potvrđena i odlukom Grupe iz 2008. godine da uspostavi zvanično sjedište internog reosiguravajućeg društva VIG Re u Republici Češkoj.

Zajednički fokus na osnovnu poslovnu djelatnost

Gore navedene odluke naglašavaju put koji VIG prati i pojačavaju fokus na osiguranju kao jasnu osnovnu djelatnost. VIG nastavlja sa progresivnom i strategijom osiguranja koja je svjesna visokog rizika. Pouzdanost, iskrenost i sigurnost definišu njegove odnose sa poslovnim partnerima, zaposlenicima i dioničarima.
Ovaj temeljni pristup se, takođe, odražava  u njegovoj strategiji stalnog stabilnog rasta i odličnih kreditnih rejtinga. Međunarodna agencija za bonitet Standard & Poor’s je potvrdila VIG-ov razvoj sa rejtingom  A+ sa stabilnom perspektivom za mnogo godina. VIG nastavlja da ima najbolji rejting od svih društava u ATX, vodećem indeksu Bečke berze.

Rame uz rame sa našim klijentima

Lojalnost i blizina klijenatima su glavni faktori VIG-ovog uspjeha. Naši lokalni zaposlenici najbolje znaju koje su potrebe njihovih klijenata, zbog čega VIG ima povjerenja u svoje zaposlene i lokalno preduzetnišvo.
Da bi se ostvarila stabilnost i povjerenje, Grupa primjenjuje multi-brend strategiju da bi zadržala već etablirane brendove i ujedinila ih pod jednim krovom Vienna Insurance Group. Ovo, takođe, omogućava korištenje velikog broja različitih distributivnih kanala.  Strateška orijentacija Društva  je zaokružena konzervativnim investicijama i politikom reosiguranja.

Erste Group i VIG: zajedno snažni

Erste Group je duboko usideren u Austriji i jedna je od vodećih igrača u CIE regiji. Strateško partnerstvo između Erste Group i VIG-a je započelo 2008. godine i zadnjih osam godina je raslo i jačalo. Društva članice VIG-a nude proizvode Erste Group, a filijale Erste Group zauzvrat prodaju VIG-ove proizvode osiguranja.

Politika stabilnih dividendi Grupe

VIG je uvršten na Bečku berzu od 1994. godine. Danas VIG predstavlja jedno od vodećih društava u segmentu „primarnog tržišta“ i nudi atraktivnu politiku dividendi sa omjerom isplaćenih dividendi dioničarima od najmanje 30% profita Grupe (poslije oporezivanja i manjinskih udjela).
Značaj privrednog područja Centralne i Istočne Evrope je još jednom podvučen drugim uvrštavanjem Kompanije na Prašku berzu u februaru 2008. godine. Ovdje su se VIG-ova učesnička društva takođe afirmisala kao jedna od vodeća društva.
Struktura akcionara je ostala stabilna od dokapitalizacije iz 2005. godine. Oko 70% akcija su u vlasništvu većinskog akcionara - Wiener Städtische Versicherungsverein. Preostalih 30% akcija su u slobodnom opticaju.

Zajedno težimo najboljem

Sva društva VIG Grupe teže tome da privuku najtalentovanije i najinteligentnije zaposlenike. Kao rezultat, utvrđivanje i razvoj pojedinačnih vještina je centralni prioritet upravljanja ljudskim resursima. Promovisanje raznolikosti je takođe veoma važno pošto se tako kreira okvir koji pruža odgovarajuće mogućnosti za razvoj svih zaposlenih. Ovo je zbog toga što je VIG-u jasno da je uspjeh izgrađen na posvećenosti njegovih 23.000 zaposlenika.

Više informacija o VIG je dostupno na www.vig.com i u Godišnjem Izvještaju VIG Grupe.

TOP